dimarts, 15 de maig del 2012

primeres matèries tèxtils: fibres i filaments

Fibres: Matèries primeres de les quals s'obtenen fils per fer teixits. La seva llargària pot ser entre els  10 i els 400 mm. Quan s'estiren i es cargolen entre si formen els fils.
Filaments: Tenen una llargària il·limitada, ja que la majoria han estat fabricats artificialment.           

Propietats de les fibres:


-Fibres naturals, vegetals, animals o minerals: les més importants són les del cotó, ja que son suaus, absorbeixen bé la humitat, no irriten la pell, són fàcils de tenyir, dissipen electricitat estàtica, resisteixen temperatures altes i són fresques. Les fibres animals com la llana, tenen unes propietats similars a les del cotó, llevat que absorbeixen encara més la humitat i són molt més càlides ja que són aïllants. Les fibres minerals no són aptes per a roba de vestir, però es fabriquen per fer aïllaments i altres aplicacions industrials.

-Fibres artificials: s'obtenen per un procés de transformació de la cel·lulosa. La fibra artificial més utilitzada és el raió. Segons quins productes químics que s'utilitzen per obtenir-lo, rep diferents noms, com viscosa o acetat de cel·lulosa.

-Fibres sintètiques: s'obtenen a partir de productes químics, generalment derivats del petroli. Totes tenen unes propietats comuns: resistència, uniformitat impermeabilitat, poca absorció de la humitat, facilitat per acumular l'electricitat estàtica, la poca resistència a les temperatures elevades i dificultat per tenyir-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada