dimarts, 29 de maig del 2012

Del fil a la roba: el tissatge

Tissatge: procés de fabricació de teixits per a l'obtenció de robes i teles o teixits.

El teixit pla: és el més antic de tots. Està format per fils d'ordit i de la trama, posats alternativament l'un damunt de l'altre, entrellaçats en direccions perpendiculars, formant un angle de 90 graus.



El teixits amb telers


Telers: màquines que lliguen els fils i formen els teixits. Per fer-ho, es col·loca el plegador d'ordit al teler i els extrems de fils es passen pel mig de les malles de lliços, per la pua o pinta de teixir, i finalment, s'enrotllen en un altre cilindre (plegador de teixit).

Un dels lliços aixeca els fils senars de l'ordit mentre que l'altre abaixa els parells. Això fa que quedi un espai entre els dos, la calada, per on passa disparada la llançadora, que conté una bobina de fil, la bitlla, que desprèn la trama.

Un cop passada la trama la pua abat la trama tot ajuntant-la al fil de trama de la passada anterior. De seguida s'inverteix la posició dels lliços, els fils senars avall i els parells amunt, i es torna a passar la llançadora per la calada.


El teixit de punt


Són teixits que s'elaboren utilitzant un sol fil que va formant malles que s'enllacen entre si.

S'elaboren industrialment amb unes màquines anomenades tricotoses.

Agulles de llengüeta: agulles que agafen el fil que ve directament d'una fileta de bobines i el fan passar a través de les malles formades a la passada anterior.




Propietats dels teixits


Plans: Són molt resistents però poc elàstics. Amb ells es fabriquen llençols, camises, estovalles...

Teixit de punt: Tenen una gran elasticitat. Amb ells es fabriquen: jerseis, mitjons, mitges...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada